BilligAkasseGuide er en annonceside - Sådan tjener vi penge
 1. Hjem
 2. Blog
 3. Skal man være medlem af en fagforening?

Skal man være medlem af en fagforening?

Af Mark Andersen opdateret d. 28-01-2022

Det korte svar er nej. Man skal ikke være medlem af en fagforening, det er helt valgfrit. I Danmark er det ikke et lovkrav at være medlem af en fagforening, derfor er valget op til ens personlige vurdering, men det anbefales stærkt at være medlem af en, da der er mange fordele at hente.

Hvorfor fagforening?

Fagforeningerne hjælper medlemmerne med individuelle problemstillinger, som kan opstå på arbejdspladsen. Derudover står fagforeningen også for at forhandle kollektive overenskomster, som forbedrer arbejdstagernes vilkår. 

Fagforeninger er især vigtige, da der i Danmark ikke er nogen mindsteløn bestemt ved lov. Fagforeningerne hjælper derfor arbejdstagerne med at forhandle overenskomster, som sørger for, at medarbejderne bliver behandlet ordentligt mm. De kollektive overenskomster giver nogle betingelser, som skal overholdes af arbejdsgiverforeninger.

Betingelserne kunne f.eks. bestå af punkter som:

 • Arbejdstid
 • Løn og løntillæg
 • Overarbejdstillæg
 • Pension
 • Feriefridage
 • Pension 
 • Uddannelse og kurser
 • Arbejdsvilkår 

Ikke medlem af fagforening - konsekvenser

Hvis man ikke er medlem af en fagforening, er man ikke sikret samme løn som andre medlemmere. Derudover vil man i øvrigt heller ikke have samme muligheder når det kommer til arbejdsvilkår eller andre tillægsydelser mm. Fagforeninger står altså for en stor del af de rettigheder man, som arbejdstager har. 

Er fagforening nødvendig?

Som sagt er det ikke nødvendigt at være medlem af en fagforening, men det kan stærkt anbefales. Det er estimeret at 80% af lønmodtagere arbejder under en overenskomst (LO-dokumentation, s. 141). Fagforeninger er derfor en vigtig aktør på det danske arbejdsmarked. 

Medlem af fagforening eller ej, valget er dit. Hvis du vælger at blive medlem er der et hav af muligheder at vælge imellem, om du vil være medlem af en fagspecifik- eller en tværfaglig fagforening er op til dig.

Bliv medlem af fagforening

Hvis du beslutter dig for, at blive medlem af en fagforening, har vi sammenlignet en lang række fagforeninger som gerne vil have dig som medlem. 

Tryk her for at se et kæmpe udvalg af fagforeninger.