Dagpenge er et aktuelt emne, som fylder meget i medierne og er en af de mest hyppige samtaleemner. Men hvad er dagpenge egentlig er dog forsat et spørgsmål, som bliver stillet ofte blandt både lønmodtagere og selvstændige.
Det kan umiddelbart virke svært at overskueliggøre, hvornår man har ret til dagpenge, og hvilke regler der er. I denne guide vil du kunne læse alt, som vedrører arbejdsløshedsdagpenge.
Bliv medlem af en a-kasse og bliv berettiget til dagpenge - Klik her
Er du blevet arbejdsløs, og ønsker du at få udbetalt dagpenge, så er der en række betingelser, som du skal opfylde. I Danmark er udbetaling af dagpenge en mulighed, når man har været medlem af en a-kasse i mindst ét år. Derudover kræver det, at du har arbejdet i minimum 1924 timer, før du blev fyret eller sagde op. Hvornår du kan få udbetalt dagpenge første gang afhænger af årsagen til, at du er blevet ledig. Såfremt du er blevet fyret, så har du ret til at få dagpenge fra din første dag som ledig. Vælger du selv at sige dit job, så vil du ikke kunne få dagpenge de første 3 uger som ledig.
For at få ret til dagpenge er det et krav, at du bliver registreret hos jobcentret allerede den første dag som ledig.I den forbindelse skal du også oprette dig på Jobnet.dk og få dit CV godkendt af din a-kasse.
Mange danskere er i tvivl om, hvor længe man kan få dagpenge, men det er der heldigvis et ganske præcist svar på. Opfylder du kravene for udbetaling af dagpenge, kan du udbetalt arbejdsløshedsdagpenge i op til 104 uger, som svarer til to år. De 104 uger bliver typisk omtalt som klip, som skal bruges indenfor 3 år. Når du har brugt dine 104 klip, skal du igen arbejde i minimum 1924 timer, før du endnu en gang har ret til dagpenge.
Dagpenge som nyuddannet
Det er ligeledes muligt at få udbetalt dagpenge som nyuddannet allerede fra dag 1 efter afsluttet studie. Det kræver dog først og fremmest, at du melder dig ind i den ønskede a kasse senest 14 dage efter, at du er færdig med din uddannelse. Hvis du overholder tidsfristen, har du altså ret til dagpenge. Hvornår du kan få udbetalt arbejdsløshedsdagpenge afhænger dog af, hvornår du tilmelder dig på Jobnet.dk.
Læs mere omkring ASE a-kasse - Klik her
Når du er på dagpenge, skal du være villig til at påtage dig et job med kun 1 dags varsel. I perioden forventes det desuden, at du møder op til de møder, som du bliver indkaldt til fra a-kassen. Disse møder har til formål at hjælpe dig hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet. Som hovedregel har du pligt til at opholde dig i landet i den periode, hvor du modtager dagpenge. Dog er der mulighed for at modtage feriedagpenge, hvis du overholder visse betingelser. Det kræver som minimum, at du har optjent ret til feriedagpenge hos din a-kasse.
Under ledighed vil du modtage diverse tilbud omkring kurser og møder, hvor du ligeledes har pligt til at deltage. Hvis man vælger ikke at deltage i det tilbudte kurser eller vælge at takke nej til et job, kan man risikere at miste retten til dagpenge. Desuden er det et krav, at du aktivt søger efter jobmuligheder ved at sende jobansøgninger og deltage i jobsamtaler.
Opsummering:
Hvert år bliver der fastlagt en fælles dagpengesats, som gælder for samtlige a-kasser i Danmark. Du vil altså få udbetalt det samme beløb i dagpenge, uanset hvilken a-kasse du er medlem af. Din individuelle dagpengesats afhænger af den løn, som du har senest har fået indberettet. Dagpengesatsen svarer nemlig til 90 % af din løn, hvis du er lønmodtager. Hvis du har været selvstændig erhvervsdrivende, så kan din dagpengesats beregnes på to forskellige måder. Hvis du har drevet virksomheden i mindre end 3 år, vil satsen blive beregnet på baggrund af virksomhedens overskud. Har du derimod drevet virksomhed i mere end 3 år, vil du kunne få 82 % af den maksimale dagpengesats.
Hvis du ønsker at blive klogere på din personlige dagpengesats, har du to forskellige muligheder. Du kan enten vælge at kontakte din a-kasse eller vælge selv at beregne din eksakte dagpengesats.
Vi håber, at du er blevet meget klogere på dagpenge, hvad angår regler og øvrige betingelser.